Finansiering – Låna pengar till möbler

Möbler kan i många fall vara en dyr investering och även om man är ute efter billigare möbler så kan det saknas pengar för tillfället.

För dig som vill köpa utemöbler men inte har kontanta pengar att betala det direkt så finns det lite olika alternativ för dig. På denna sida kommer vi gå igenom vanliga alternativ som folk väljer för att låna pengar till att shoppa online. De har alla olika för- och nackdelar så läs gärna igenom alla alternativ.

Faktura och avbetalning

Att handla på faktura är samma sak som att handla på kredit och är på så sätt detsamma som ett lån. Du får din produkt och i utbyte har du en skuld som du betalar av över tid. Även en faktura på 14 dagar är en kredit och kan vara ett alternativ för dig som vill skjuta på betalningen till lönen.

Avbetalning och fakturor brukar många e-butiker erbjuda och det är kanske främst genom Klarna och Qliro. Om du vill köpa något på avbetalning kan du dock räkna med att det kommer göras en kreditundersökning för att säkerställa att du är en lämplig kandidat för att få köpa något på avbetalning. Här kan t.ex. andra skulder, dålig lön eller betalningsanmärkningar sätta stopp för dig om du har otur.

Snabblån och smslån

Snabblån och smslån är två omdiskuterade lån som också är förknippat med dåligt rykte, kanske på ett lite oförtjänt sätt. Dessa lån är så kallade mikrolån vilket innebär att du lånar en mindre summa pengar och tanken är att det ska vara väldigt snabbt och enkelt att få dessa pengar samtidigt som lånet inte sträcker sig över så lång tid. Det är t.ex. väldigt vanligt med summor på 3000 – 5000 kronor och en avbetalning på 30 – 90 dagar.

Snabblån är en rätt intressant låneform eftersom du kan ansöka enkelt online och få pengarna på ditt konto 15 minuter efter att du blivit godkänd. Ansökningstiden är också väldigt snabb och du får ofta svar från låneförmedlarna direkt under deras öppettider.

Snabblån brukar ha en avgift på några hundra kronor när du lånar t.ex. 3000 kr vilket gör att de kan vara helt okej alternativ. Något som gör de ännu mer attraktiva är att som ny kund finns det flera låneförmedlare som erbjuder helt räntefria och avgiftsfria lån de första 30 dagarna. Det betyder att du kan låna pengar helt kostnadsfritt vilket gör detta alternativet billigare än vanliga fakturaköp där aviavgifter och ränta kan tillkomma.

En annan fördel med snabblån är att om du ska köpa möbler för 3000 kronor kan du välja ett dyrare lån på säg 4000 kronor om du vill ha lite extra pengar till annat. Detta är inte möjligt hos de som erbjuder faktura och traditionella avbetalningar.

Om du vill läsa mer om dessa lån så har hemsidan Bästa Snabblån en bra lista med flera långivare som du kan jämföra. Här hittar du även en lista med räntefria lån om du vill kunna låna pengar utan avgifter och med 0% effektiv ränta.

Risker med krediter

Förutom att det finns lån som är helt kostnadsfria i 30 dagar för nya kunder så kostar nästan alltid lån och krediter mer än att betala allting kontant. Det behöver inte vara mycket mer och ofta kan det vara skönt att dela upp betalningen eller skjuta på den till nästa månad.

Men om man vet med sig att man har en väldigt tight ekonomi så kan man snabbt hamna i problem med krediter. Ett stort problem är när man inte kan betala summan som är avsedd för avbetalning på ett lån eller ett köp uppdelat över tid. I sådan situation får du i vissa fall en snabb påminnelse och sen eskalerar det snabbt när skulden i sin tur hamnar hos Inkasso.

Så fort en skuld för ett lån går till inkasso så är det hela skulden som skickas dit och inte bara det du skulle betalt den månaden. Utöver det läggs det till avgifter som inkassobolaget kommer ta ut vilket gör att det snabbt blir mycket pengar. Om du har avbetalning på 10 000 kronor och du inte kan betala månadsfakturan som är på kanske 500 kronor så kommer hela summan på 10 000 kronor gå till inkasso och med extra avgifter och ränta är du uppe på 11 000 kronor. Kan du inte betala det så hamnar skulden hos indrivning hos Kronofogden och du har automatiskt dragit på dig en betalningsanmärkning.